Change management

 

“Het is niet de sterkste van een soort die overleeft en ook niet de slimste. Het is degene die zich het beste kan aanpassen aan veranderingen”

(Charles Darwin 1809 – 1882)

We worden op dit moment geconfronteerd met meer veranderingen dan ooit tevoren. De evolutie heeft onze hersenen (de prefrontale cortex) zo gevormd, dat wij in staat zijn om goed in te spelen op deze veranderingen.

In de toekomst zullen er steeds meer veranderingen komen en hebben we ons aanpassingsvermogen (Adaptieve Intelligentie) steeds meer nodig.

De snel veranderende wereld resulteert in de noodzaak dat organisaties zich ook aanpassen. Geen enkele organisatie kan verandering voorkomen. Verandering stuit echter vaak op weerstand en vergt doorgaans extra inspanningen van management en medewerkers.

Maar veranderen kan ook leuk zijn, biedt kansen en leidt tot ontwikkeling van kennis en vaardigheden, kansen op een andere carrière of verbetering van de werkomstandigheden. Veranderen vereist echter wel een hoge mate van aanpassingsvermogen, veerkracht en de juiste motivatie.

De neurocognitieve aanpak is hier een sleutel tot succes.

Ontdek meer

Wie verandert er eerst, u of de organisatie?

Wie bepaalt het succes van verander- of verbetertrajecten? De leidinggevende of de medewerkers….

Dit klinkt als een open deur, maar de meeste managers (en directies) van organisaties denken nog steeds dat veranderingen wel worden doorgevoerd, als de mensen duidelijk worden aangestuurd. Helaas, 80% van de veranderprojecten eindigt in de prullenbak, omdat mensen niet snel bereid zijn tot veranderen. Men blijft liever vasthouden aan het “oude vertrouwde” en is vaak avers voor nieuwe ontwikkelingen.
Men opereert vanuit de automatische piloot, ofwel de automatische mentale modus.

Indien een team moet veranderen moeten de leden dus eerst leren schakelen naar een nieuwe, onbekende, adaptieve mentale modus.
Pas dan kan men aan veranderen gaan denken, de managers eerst!

Adaptieve Intelligentie ontwikkelen betekent dat je een organisatie flexibel en wendbaar maakt om onverwachte gebeurtenissen aan te kunnen en om de leden ervan in staat te stellen initiatieven te nemen en te ondernemen. Adaptieve Intelligentie wringt niet met procedures maar verbetert ze. Bij een transformatie helpt ze om sneller mensen mee te krijgen en teams in hun kracht te zetten.

Op organisatieniveau zorgt Adaptieve Intelligentie ervoor dat het aanwezige talent zich kan uitdrukken en ontwikkelen (Biosystemiek) in een juiste omgeving en de juiste voorwaarden. Individueel kunnen we via Adaptieve Intelligentie efficiënt en vlot functioneren op gebieden die we (nog) niet beheersen, nieuwe competenties aanleren, rustig en efficiënt veranderingen aanpakken.

Level4Talent

Level4Talent bereid de medewerkers voor op veranderingen. Door het adaptieve vermogen van medewerkers te trainen wordt de veerkracht en flexibiliteit van mensen aanzienlijk vergoot. Dit maakt veranderen een topervaring in plaats van een demotiverende actie