“Het is niet de sterkste van een soort die overleeft en ook niet de slimste. Het is degene die zich het beste kan aanpassen aan veranderingen”
(Charles Darwin 1809 – 1882)
We worden op dit moment geconfronteerd met meer veranderingen dan ooit tevoren. De evolutie heeft onze hersenen (de prefrontale cortex) zo gevormd, dat wij in staat zijn om goed in te spelen op deze veranderingen.
In de toekomst zullen er steeds meer veranderingen komen en hebben we ons aanpassingsvermogen (Adaptieve Intelligentie) steeds meer nodig.
De snel veranderende wereld resulteert in de noodzaak dat organisaties zich ook aanpassen. Geen enkele organisatie kan verandering voorkomen. Verandering stuit echter vaak op weerstand en vergt doorgaans extra inspanningen van management en medewerkers.
Maar veranderen kan ook leuk zijn, biedt kansen en leidt tot ontwikkeling van kennis en vaardigheden, kansen op een andere carrière of verbetering van de werkomstandigheden. Veranderen vereist echter wel een hoge mate van aanpassingsvermogen, veerkracht en de juiste motivatie.
De neurocognitieve aanpak is hier een sleutel tot succes.