Level2Teach

Leraren en docenten hebben steeds vaker last van stress

Leraren en docenten ervaren vaak stress. Dit wordt onder andere veroorzaakt door een toenemende werkdruk, overvolle klassen, leer- en gedragsproblemen van leerlingen, veeleisende ouders en een opstapeling van administratieve taken. De dagen lijken te kort en er is weinig tijd om alles in goede banen te leiden.

Voor de leraren en docenten wordt het op deze manier steeds moeilijker om (goed) les te kunnen geven. Dit kan resulteren in een gevoel van onmacht, irritatie of moedeloosheid. Deze vormen van stress leiden tot een afname van de onderwijskwaliteit, gezondheidsklachten en een hoger ziekteverzuim.

Voor de leerlingen betekent dit dat zij vaak minder aandacht krijgen. Ze kunnen onrustig worden en zich minder makkelijk concentreren. Hierdoor ontwikkelen zij zich mogelijk minder snel en kunnen gedemotiveerd raken.

Door leerkrachten te trainen met de neurocognitieve aanpak krijgen zij nieuwe kennis en vaardigheden waarmee zij stress kunnen verminderen, moeilijke situaties in de klas het hoofd kunnen bieden en hun tijd beter kunnen indelen. Ze leren beter om te gaan met kinderen die extra aandacht nodig hebben, waardoor de rust in de klas terugkeert.

– Het algehele leerklimaat in de klas zal hierdoor verbeteren;
– De prestaties van leerlingen zullen hoger worden;
Stress van leerkrachten zal afnemen.

Level2Teach

Het programma is er met name op gericht onderwijsprofessionals een nieuw inzicht te geven in de werking van de hersenen en de invloed hiervan op het gedrag van leerlingen en hoe zij hier adaptief mee om kunnen gaan.

Het INC en het IME hebben in de afgelopen jaren een methode ontwikkeld om zowel leraren en docenten als leerlingen te ondersteunen in het leerproces. Hierbij ligt de nadruk op het beheersen van moeilijke, onbekende en onverwachte situaties. Het biedt docenten concrete manieren om actie te ondernemen bij moeilijkheden die zich voordoen in de klas, zoals angst, agressie, gebrek aan motivatie, falen, oriëntatieproblemen, afhaken en demotivatie van leerlingen. Hierdoor voelen zij zich zelfverzekerder, zijn gemotiveerder en kunnen ervoor zorgen dat leerlingen zich nog beter ontwikkelen.

Dit programma is uiteraard gebaseerd op de Neurocognitieve aanpak en werd, tijdens de introductieperiode van 2009 tot 2011, begeleid door de Universiteit van Antwerpen en de Universiteit van Namen.

Wij willen leraren en docenten nieuwe inzichten geven: over zichzelf, als individu en als professional, over hun rol en motivaties. Maar ook aan leerlingen willen wij inzicht verstrekken in hun gedrag en drijfveren, maar ook in de dagelijkse uitdagingen, zoals discipline, autoriteit, falen, angst en onzekerheid die vaak in verband kan worden gelegd met emoties en stress.

Doelgroepen

Level2Teach biedt verschillende programma’s die specifiek ontwikkeld zijn voor verschillende doelgroepen.

 

Primair onderwijs

Bij het primair onderwijs focussen wij op de toenemende druk waar leraren mee te maken krijgen en geven we ze tools om beter om te gaan met de stress die velen ervaren. Hierbij speelt motivatie en zelfkennis een grote rol.

Voortgezet onderwijs

Ook bij het voortgezet onderwijs geven wij de docenten inzicht en tools om de druk te verlichten, maar ligt de focus meer op het gedrag van kinderen die een grote impact kan hebben op het leerklimaat in de klas. Om een rustige en stimulerende omgeving te behouden moeten docenten dit gedrag begrijpen en leren ze nieuwe manieren om groepsdynamica te begeleiden.

Middelbaar beroepsonderwijs

Voor het MBO ligt het accent weer meer op de verdere ontwikkeling van leerlingen. Wat motiveert ze en hoe kunnen we docenten leren om de leerlingen te begeleiden naar een zelfstandige en onafhankelijke toekomst.

 

Het Level2Teach trainingsprogramma is gebaseerd op de Neurocognitieve Aanpak.

Een van de specifieke kenmerken van de Neurocognitieve aanpak is dat we kijken naar de container (d.w.z. de hersenstructuur wordt gemobiliseerd (al dan niet bewust) en niet naar de inhoud. De aanpak maakt het mogelijk om het hersenmechanisme dat interne disfunctioneren veroorzaakt te identificeren en om de juiste oefeningen te gebruiken om “deze container” te veranderen. Hierbij wordt het disfunctioneren onafhankelijk van de context behandeld (Sturing van mentale modi) of om stress te beheersen, duurzame motivaties te versterken (Persoonlijkheid en motivatie) of het ontwikkelen van relaties zonder dominantie of onderwerping (Volwassen denken en Omgaan met agressie en woede).