Primair onderwijs
Leraren in hun kracht, zonder overmatige stress.
Het primair onderwijs is het fundament van de maatschappij en daarom is het belangrijk dat de kwaliteit van het onderwijs optimaal is. De leraar staat daarbij aan de basis. Leraren in het primair onderwijs hebben voor een beroep gekozen waarin zij zich met passie richten op het vormen en ontwikkelen van de talenten en basisvaardigheden van kinderen.
Het is voor veel leraren een enorme bron van plezier en energie. Het plezier lijdt echter onder een toenemende werkdruk, overvolle klassen, leer- en gedragsproblemen van leerlingen, veeleisende ouders en een opstapeling van administratieve taken. Dit kan resulteren in een gevoel van onmacht, irritatie of moedeloosheid, vormen van stress die vaak kunnen leiden tot demotivatie, lagere energieniveaus of zelfs een burn-out. Het gevolg: minder plezier, minder betrokkenheid, gezondheidsklachten, een hoger ziekteverzuim en een afname van de onderwijskwaliteit.
Het trainingsprogramma van Level2Teach laat leraren in een eerste module “Persoonlijkheid en motivatie” kennismaken met hun intrinsieke en extrinsieke motivaties. Daarnaast geeft het inzicht in hoeveel zelfvertrouwen zij hebben en hoe zij zich gedragen binnen een groep. Ook wordt er gekeken naar hoe zij in moeilijke en onbekende situaties reageren, oftewel de mate van adaptiviteit (aanpassingsvermogen). Al deze informatie over de leraar wordt verzameld in een gedragsprofiel: “profil’INC”. Het gedragsprofiel wordt samen met de leraar besproken. Zo komt hij of zij achter mogelijke aspecten die demotiverend werken en deze kunnen vervolgens door middel van diverse tools worden verminderd.
De tweede module, die ook specifiek gericht is op de leraar zelf, is de module “Sturing van mentale modi”, waarin de leraar ontdekt wat de (neurocognitieve) oorzaken van stress zijn en hoe hij/zij deze (zelf) kan leren beheersen door middel van het sturen van het adaptieve gedrag.
Het resultaat van deze twee modules is:
– Een betere focus op primaire en secundaire (de)motivaties
– Herkenning en erkenning van stress en het beheersen hiervan door het bewust aansturen van de adaptieve modus
– Meer rust in de klas en een hoger prestatievermogen
– Terugkeer van het plezier in het werk
Persoonlijkheid en motivatie
Motivaties vormen de bron van ons plezier en betrokkenheid bij wat we doen. Wij maken bij de Neurocognitieve Aanpak een onderscheid tussen primaire en secundaire motivaties.
Primaire motivaties zijn diepe en blijvende motivaties, die zijn ontstaan in de eerste maanden na de geboorte en die resulteren in intrinsieke, duurzame en onvoorwaardelijke motivaties van individuen.
Secundaire motivaties zijn voorwaardelijke (resultaatafhankelijke) motivaties en worden na de eerste drie maanden gevormd als gevolg van de ontwikkeling van de emotionele geheugenmechanismen van positieve en negatieve conditionering. Dit verklaart het extrinsieke, onstabiele (omkeerbare) en resultaatgebonden karakter van deze motivatie. Deze secundaire motivaties kunnen leiden tot demotivatie.
In deze module over motivaties brengen we dus samen met de leraar het motivatieraster in kaart, waarmee we vervolgens kunnen onderzoeken of we mogelijke demotiverende factoren kunnen verminderen of elimineren.
Sturing mentale modi
Zowel binnen als buiten de klas hebben leraren te maken met stress. De gebruikelijke oplossing in deze gevallen is om te leren om het te verdragen en om het te beheersen, vaak door het te negeren of er omheen te werken. Onderzoek leert ons dat stress een wake-up call is waarnaar moet worden geluisterd. Stress is een signaal van de hersenen dat er op dat moment gebruik wordt gemaakt van een ontoereikende (automatische) mentale modus.
Door te “luisteren” naar de stress-alarmboodschap, wordt het mogelijk om de manier van denken te veranderen om verschillende (leer-)problemen op te lossen. Met andere woorden: de voorgestelde aanpak vermindert de stress, zowel in de klas als daarbuiten.
Deze andere manier van denken noemen wij het sturen van mentale modi. Bij het sturen van mentale modi trainen wij het vermogen van leraren om op gewenste momenten van een automatische modus te schakelen naar een adaptieve modus.
Opleidingsmodules voor het Primair onderwijs
Persoonlijkheid en motivatie
Het programma biedt een innovatief gedragsprofiel: profil’INC, dat helpt om de motivatie van individuen te begrijpen. Dit profiel is een instrument om dat deel van de persoonlijkheid te identificeren en te ontwikkelen dat een bron is van duurzame motivatie en plezier (primaire drijfveren) en om de impact van voorwaardelijke (secundaire) motivaties (een bron van demotivatie en negatieve overtuigingen) te identificeren en te verminderen.
Sturing van mentale modi
Het trainingsprogramma biedt leraren een model van inzicht in stress, de oorsprong en de emoties die daaruit voortvloeien (angst, agressie, ontmoediging, enz.). Naast dit inzicht biedt deze module een inleiding tot stressmanagement.
Het leert de deelnemers eerst om de drie vormen van stress te identificeren, of het nu de eigen stress is of die van anderen. Vervolgens leren deelnemers om, indien noodzakelijk, van een automatische naar een adaptieve modus te schakelen. Deze is essentieel om ons gedrag ( doen, denken en zijn) aan te passen en zodoende de rust en de dialoog voor een goed leerklimaat opnieuw te vinden.