Stress management
Stress, de kwaal van de eeuw. Ondanks de verbetering van de werkomstandigheden sinds de eerste industriële revolutie is stress op het werk op dit moment één van de grootste kwalen van de moderne samenleving.
Stress of druk op de werkvloer wordt tegenwoordig als een van de belangrijkste redenen genoemd die prestatie, motivatie en uitval sterk beïnvloedt.
Om stress effectief te bestrijden zal eerst duidelijk moeten worden wat stress precies is, waardoor stress wordt veroorzaakt en hoe stress te herkennen is. Stress opsporen, voorkomen en goed mee leren omgaan vormen de kern van de preventie en beheersing van andere psychosociale risico’s (PSR).
Het fundamentele en toegepaste onderzoek dat ten grondslag ligt aan de Neurocognitieve aanpak geeft nieuwe en heldere inzichten in de factoren die stress veroorzaken en bieden tevens nieuwe methoden om stress te bestrijden.
Oorzaken van stress
Stress wordt veroorzaakt doordat onze hersenen een bedreiging zien of ervaren in een bepaalde situatie. Eigenlijk is het een natuurlijke beschermingsreactie tegen gevaar. Bij stress word je bijvoorbeeld boos, angstig of moedeloos.
Wij voelen ons het meest op ons gemak als wij ons in de zogenaamde “Automatische mentale modus” bevinden. Deze mentale modus stuurt ons gedrag het overgrote deel van de tijd, is efficiënt en snel. Er zijn soms echter omstandigheden die complex of onbekend zijn. De automatische mentale modus zal in dergelijke situaties niet altijd toereikend zijn. In dergelijke situaties kan stress ontstaan.
Om sneller tot rust te komen kan je gebruik maken van je adaptieve intelligentie. De adaptieve intelligentie zit in de cortex, oftewel het deel van de hersenen dat ons in staat stelt om goed om te gaan met onbekende en complexe situaties en iedereen kan deze trainen!
Het wetenschappelijk onderzoek van het “Institut Médical d’Environnement“, uitgevoerd in de afgelopen 30 jaar, heeft aangetoond dat stress, naast levensbedreigende situaties, mede veroorzaakt wordt als er conflicten ontstaan tussen specifieke hersengebieden:
-
Het reptielengebied, dat het instinctief gedrag aanstuurt en stress veroorzaakt bij levensbedreigende situaties (vluchten, vechten of verstarren);
-
Het paleo-limbisch gebied stuurt het gedrag en bepaalt de sociale positie in een groep. Deze regie kan stress veroorzaken in relationele sfeer (plaats in de groep);
-
Het neo-limbisch gebied waar onze waarden, normen, kennis, ervaringen en emoties worden opgeslagen, dat stress veroorzaakt als deze conflicteren;
-
De prefontale neocortex dat onze adaptieve intelligentie vertegenwoordigt.
Met de Neurocognitieve aanpak leren wij mensen stress te herkennen, te erkennen en indien noodzakelijk, de stress te verminderen.
Voorkom stress, verlaag de uitval en verhoog het welzijn van mensen
Voorkomen is beter dan genezen. Door mensen te trainen in de Neurocognitieve aanpak zullen zij in staat zijn stress in een vroeg stadium te herkennen en dus bij te kunnen sturen om uitval te voorkomen. Daarnaast geeft de Neurocognitieve aanpak diverse handvatten om stress actief te bestrijden en te verminderen.
Level4Talent stelt u in staat om stress te herkennen, te erkennen en tijdig maatregelen te treffen indien noodzakelijk.