Team building

Hoe zorg je voor vlotte relaties in een omgeving waar wordt samengewerkt?

Adaptieve Intelligentie is één van de factoren die de communicatie in een organisatie verbeteren. Adaptieve intelligentie zorgt voor een vlottere uitwisseling van gedachten door bij te dragen tot een gemeenschappelijke gedragscultuur.

Door te trainen worden teamleden:

  1. Authentiek, empathisch en assertief;

  2. Beter in communiceren met verschillende gesprekspartners;

  3. Flexibel om verschillende inzichten te interpreteren en makkelijker tot overeenstemming te komen.

Neem contact op

Team@work

Agility is tegenwoordig het magische woord. Kunnen we teams zomaar agile (snel en effectief inspelen op veranderingen) maken en daarmee succes behalen of is daar meer voor nodig?

Teams bestaan uit meerdere mensen, met verschillende drijfveren, verschillende functies en verantwoordelijkheden, verschillende vaardigheden en ervaringen. Dit leidt vaak tot fricties.

Het team is alleen effectief als iedereen de juiste rol vervult en goed is in wat hij of zij doet (dus als iedereen op de juiste plek zit). Dit betekent dat ieder teamlid in zijn/haar kracht moet zitten en doet wat hij of zij leuk vindt. Deze rollen en posities binnen het team worden sterk bepaald door de persoonlijke eigenschappen van de individuen. Het begrijpen van elkaars kracht en voorkeuren, het accepteren van verschillen en de focus verplaatsen naar plezier maken op de werkvloer en samen succes bereiken in plaats van strak opgelegde doelstellingen en geforceerde discipline zal een goede samenwerking bevorderen, waarbij maximaal wordt geprofiteerd van elkaar.

De Neurocognitieve aanpak stelt teams in staat om elkaar goed te begrijpen, elkaars drijfveren te doorgronden en de gemeenschappelijke doelstellingen te formuleren. Hierdoor verbeteren de onderlinge relaties en de communicatie en wordt het team stabieler en dus effectiever.

Level4Talent

Level4Talent biedt de noodzakelijke basis aan medewerkers om goed samen te werken in teams. De Neurocognitieve aanpak biedt hierbij inzicht in groepsdynamica vanuit het gregaire vermogen, individuele normen en waarden vanuit het emotionele vermogen en de toepassing van biosystemiek om groepsrelaties te versterken

Het begrijpen van elkaars DNA, de kracht en voorkeuren, het accepteren van verschillen en de focus verplaatsen naar plezier maken op de werkvloer en samen succes bereiken in plaats van strak opgelegde doelstellingen en geforceerde discipline

Een sterk en assertief team met adaptief vermogen verhoogt de effectiviteit en maakt samenwerken leuk

Leer elkaars kracht kennen en maak hier gebruik van.

Bundel kennis en kunde, waarbij taken worden verdeeld op basis van de voorkeuren en de rol wordt gedefinieerd die ieder teamlid heeft. Werk samen in plaats van ieder voor zich.

Werk samen met plezier!