Talent management
De 21ste eeuw brengt nieuwe uitdagingen met zich mee.
Door de sterk veranderende wereld, waarbij ontwikkelingen en veranderingen zich snel opvolgen, informatie snel veroudert en problemen complexer worden, zijn bedrijven vaak geconfronteerd met medewerkers die zijn achtergebleven op de camping, ergo ze staan stil in hun ontwikkeling. Andere drijfveren en nieuwe methoden voor het ontwikkelen van talent zijn noodzakelijk.
De arbeidsmarkt is in de afgelopen decennia veranderd. Nieuwe generaties medewerkers hebben andere motivaties, prioriteiten en doelstellingen en moeten zich staande houden in een continue veranderende wereld.
Hierdoor hebben bedrijven vaak moeite met het herinrichten of het veranderen van hun personeelsbeleid en de hierbij behorende werving en selectiemethoden.
Werving en selectie
Beroepen vinden zichzelf voortdurend opnieuw uit en daarmee ook de vaardigheden die nodig zijn voor kandidaten. Naast knowhow zijn soft skills tegenwoordig essentieel. Het is echter niet eenvoudig om deze in de wervingsfase te beoordelen.
Om die reden hebben wij een onderscheidende oplossing ontwikkeld, gebruikmakend van de innovatieve tools van de neurocognitieve en gedragsbenadering:
Talent Matching
-
We identificeren bij de kandidaten hun geschiktheid o.b.v. de behoeften van de functie en de cultuur van de organisatie door middel van 4 hoofddimensies: motivaties, aversies, assertiviteit en aanpassingsvermogen.
-
Zo helpen we onze klanten om de kandidaat te vinden die in staat is om volledig en duurzaam de verwachtingen van de functie in te vullen, naast bestaande technische vaardigheden.
-
Tenslotte selecteert de tool ook potentiële kandidaten, die mogelijk niet zozeer de totale vaktechnische vaardigheden voor de functie hebben, maar wel zeer geschikt kunnen zijn (met een stuk bijscholing), omdat zij over de juiste motivatie beschikken en juist om die reden solliciteren op de positie: “willen is kunnen”.
De Neurocognitieve aanpak (NCA) is de enige benadering die het mogelijk maakt om de dimensies van Adaptieve Intelligentie te identificeren en volledig te mobiliseren. In het bijzonder aanpassingsvermogen, reflectie, creativiteit, empathie, relationele flexibiliteit, beheer van complexiteit … evenals diepe en blijvende motivaties.
In tegenstelling tot de klassieke methoden, die op een bepaald moment een beeld geven van de persoonlijkheid van de kandidaat, biedt het NCA een projectief beeld van zijn gedragsdynamiek in de tijd.
Motivatie en betrokkenheid
Managementmethoden en de aansturing van medewerkers zijn in de afgelopen decennia sterk veranderd. Nieuwe methoden zijn ontwikkeld die zich aanpassen aan de 21ste eeuw, maar deze blijken nog niet altijd even effectief.
De neurocognitieve aanpak is gericht op de vereisten van de nieuwe generaties, waarbij de focus ligt op de intrinsieke motivatie, doelcongruentie en het streven naar duurzame verbetering en ontwikkeling.
Door het maken van een gedragsprofiel (profil’INC) ontdekken medewerkers hun echte motivatie, leren hun talenten kennen en deze inzetten, maar ze ontdekken ook eventuele beperkingen en leren hiermee om te gaan. Hierdoor krijgt men energie om de dingen te doen die moeten gebeuren en om moeilijke projecten tot een goed einde te brengen, zelfs als deze projecten lastig zijn.
Ook kunnen relaties met manipulatieve of toxische gesprekspartners in de hand worden gehouden en kan een leidinggevende eventuele emotionele overinvestering bij een medewerker herkennen en hem/haar daarin vervolgens goed begeleiden.
Persoonlijke ontwikkeling
Persoonlijke ontwikkeling is, naast het hebben van autonomie en het realiseren van persoonlijke doelstellingen, de belangrijkste drijfveer voor medewerkers. Organisaties dienen hier dus veel aandacht aan te besteden. De neurocognitieve aanpak is ontwikkeld om individueel potentieel te ontwikkelen.
Een medewerker die opgeleid is in de Adaptieve Intelligentie zal duidelijkere beslissingen nemen door de impact van denkfouten en emotionele reacties te beperken. Hij/zij zal helderder communiceren en het vermogen om subtiele signalen of trends op te merken verbeteren als het nu gaat om kansen of risico’s. Daarnaast wordt het empathisch vermogen ontwikkeld.
Het ontwikkelen van persoonlijke kwaliteiten kan op elk niveau binnen de organisatie worden uitgevoerd. Een breed scala van groepsopleidingen, maar ook individuele trainingen is ontwikkeld om HRM-afdelingen bij te staan in dit onderdeel van het Talent Management programma:
-
Persoonlijke effectiviteit;
-
Communicatietrainingen;
-
Management development programma’s;
-
Effectief leiderschap in de 21ste eeuw;
-
Verzuimpreventie en re-integratie;
Op maat gemaakte oplossingen
Persoonlijke effectiviteit