Middelbaar beroepsonderwijs

Docenten in het MBO hebben net als docenten in het voortgezet onderwijs te maken met onrust in de klas. Studenten zijn echter al ouder en verder ontwikkeld, hebben een eigen mening, maar veelal nog geen helder beeld van wat zij in de toekomst willen gaan doen. De keuze van de te volgen opleidingsrichting is vaak willekeurig.

Studenten zijn soms onzeker, weten niet goed wat ze willen en zijn snel afgeleid, waardoor de docenten zich niet altijd kunnen richten op het lesgeven maar geven buiten het lesgeven om, meer aandacht aan de begeleiding van studenten, om de studenten gemotiveerd en gefocust te houden. Deze verantwoordelijkheid en werkdruk leidt vaak tot stress.

Level2Teach leert docenten omgaan met deze werkdruk en het gedrag van de studenten. Het trainingsaanbod voor MBO docenten is in hoofdlijnen gelijk aan het programma voor het voortgezet onderwijs. Accenten worden echter meer gericht op de verdere ontwikkeling van de leerlingen en hoe docenten, naast het managen van hun eigen stress nog meer kunnen focussen op de motivaties en drijfveren van de leerlingen.

Beroepskeuze

Kinderen die naar het MBO doorstromen moeten op relatief jonge leeftijd al een beroepskeuze maken.

Dit blijkt voor veel studenten moeilijk, omdat ze vaak niet weten wat hun echte motivatie is. Het risico bestaat dan ook dat ze een suboptimale keuze maken.

Het afnemen van een gedragsprofiel bij toekomstige studenten biedt inzicht in de primaire en secundaire motivaties.

Dit ondersteunt de studenten in het maken van een weloverwogen keuze en verhoogt de slagingskans in de toekomst.

Student

Net als bij leerlingen in het voortgezet onderwijs, zijn de hersenen van MBO-studenten nog lang niet uitontwikkeld. Dit beïnvloedt het gedrag en het leervermogen van studenten. Daarnaast zijn studenten snel afgeleid en spelen groepsprocessen een belangrijke rol in de sfeer en rust in de leeromgeving.

Level2Teach leert studenten om te gaan met hun gedrag en dat van anderen, hun drijfveren, hun onzekerheid, hun uitdagingen… of in hun dagelijkse realiteit, zoals discipline, autoriteit, evaluatie, falen, vaak in verband gelegd met emoties en bronnen van stress.

De basis hiervoor zijn de modules die wij ook aan docenten verstrekken, maar dan met een invalshoek van de student.

Opleidingsmodules

Sturing van mentale modi

Het trainingsprogramma biedt docenten een model van inzicht in stress, de oorsprong en de emoties die daaruit voortvloeien (angst, agressie, ontmoediging, enz.). Naast dit inzicht biedt deze module een inleiding tot stressmanagement.

Eerst wordt geleerd aan de deelnemers om de drie vormen van stress te identificeren, of het nu de eigen stress is of die van anderen. Vervolgens leren deelnemers om, indien noodzakelijk, van een automatische naar een adaptieve modus te schakelen. Dit is essentieel om ons gedrag ( doen, denken en zijn) aan te passen, om de rust en de dialoog voor een goed leerklimaat opnieuw te vinden.

Volwassen denken

Deze module biedt concrete tools om leerlingen een andere (meer volwassen, adaptieve) manier van denken te laten verkennen door over te schakelen van een emotionele / automatische mentale gemoedstoestand of -modus naar een adaptieve mentale toestand of -modus (de zogenaamde “prefrontale”), met als gevolg aanpassing, assertiviteit en dus rust.

Aangezien de prefrontale cortex bij adolescenten nog niet volledig is ontwikkeld, wordt door middel van deze module een extra stimulans gegeven aan de ontwikkeling.

Persoonlijkheid en motivatie

Het programma biedt een innovatief gedragsprofiel: profil’INC, dat helpt om de motivatie van individuen te begrijpen. Dit profiel is een instrument om het deel van de persoonlijkheid te identificeren en te ontwikkelen dat een bron is van duurzame motivatie en plezier (primaire drijfveren) en om de impact van voorwaardelijke (secundaire) motivaties (een bron van demotivatie en negatieve overtuigingen) te identificeren en te verminderen.

Omgaan met agressie en woede

Dit trainingsprogramma biedt een model voor het begrijpen van de verschillende vormen van agressie en machtsverhoudingen met betrekking tot de besluitvormingscentra van de hersenen, die in een groep van adolescenten, zoals de schoolklas worden aangetroffen. Het biedt concrete tools om adequaat te communiceren in geval van moeilijke en spannende situaties in de klas. Dit programma helpt ook conflicten te voorkomen, die worden veroorzaakt door leerlingen die dominantiegedrag vertonen.